Placuszki bananowe fit
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, mocno dojrzałe banany i jedno jajko to jedne z najważniejszych składników w przepisie na placuszki bananowe fit. Te składniki sprawiają, że placuszki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pożywne. Idealne na lekkie śniadanie lub przekąskę, a przygotowanie ich jest naprawdę proste.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 55 g (1/2 szklanki)
- Banan - 260 g (2 mocno dojrzałe banany)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Mleko 1,5% - 30 ml (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajko i roztrzep je. Następnie dolej mleko i delikatnie wymieszaj.
- Banany obierz ze skórki i zmiażdż za pomocą widelca. Dodaj je do mieszanki i całość dobrze wymieszaj.
- Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej ją. Następnie nałóż małą porcję masy. Placuszki smaż ok. 1-2 min z każdej strony.