Placuszki bananowe bez jajek
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Mąka orkiszowa, banany i jogurt naturalny to trzy główne składniki tych pysznych placuszków bananowych bez jajek. Dzięki dodaniu proszku do pieczenia placuszki są puszyste, a olej rzepakowy zapewnia im soczystość. Przepis jest prosty, a placuszki wychodzą naprawdę smakowite, idealne na szybkie śniadanie lub przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka orkiszowa - 300 g
- Banan - 400 g (4 średnie sztuki)
- Jogurt naturalny 2% - 300 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
- Do bananów dodaj jogurt naturalny, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki.
- Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Placuszki bananowe bez jajek to dobra alternatywa dla alergików. Placki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Placuszki bez cukru są świetnym pomysłem dla diabetyków oraz dla osób walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny