Placki ziemniaczane ze śmietaną
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Ziemniaki, jajko i śmietana – to trio, które sprawi, że placki ziemniaczane ze śmietaną będą nie do pobicia. Prosty przepis, który łączy chrupiące placki z kremową śmietaną, tworząc niezapomniane danie. Idealne na rodzinny obiad albo szybki lunch.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 25 g
- Jajko - 4 szt.
- Śmietana 18% - 80 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, duża miska, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
- Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól.
- Masę wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i uformuj na niej łyżką masę. Całość podsmaż do uzyskania złotego koloru.
- Placki podawaj z śmietaną.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny