Placki ziemniaczane z twarogiem
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy, jajka i natka pietruszki – to główne składniki, które sprawiają, że placki ziemniaczane z twarogiem są tak wyjątkowe. Bazą są późne ziemniaki, a cały smak podkreśla świeża natka pietruszki. Chude dopełnienie zapewnia ser twarogowy, a dodatkowego związania masy plackowej dostarczają jajka oraz skrobia ziemniaczana.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 25 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser twarogowy chudy - 150 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
- Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól oraz pieprz. Wsyp czosnek (1/2 łyżeczki) i zioła (2 łyżeczki).
- Ser przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników.
- Pietruszkę posiekaj i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. W połowie możesz obrócić placki, tak by ładnie się zarumieniły z obu stron.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak dobrze podawać ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny