Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Ziemniaki późne, cebula, jajko i olej rzepakowy to kluczowe składniki placków ziemniaczanych, które po prostu muszą wyjść doskonale chrupiące. Do tego aromatyczny sos z pieczarek, śmietanki kremowej i serka topionego sprawi, że całość będzie pyszna i sycąca.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 750 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Pieczarki - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 75 g
- Serek topiony śmietankowy - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj.
- Na dużej misce umieść sito i zetrzyj na nie ziemniaki na puree. Odciśnij ziemniaki z nadmiaru soków.
- Zdejmij sitko z miski i olej wodę, a skrobię na dnie pozostaw. Dodaj ziemniaki, jajko, mąkę oraz bardzo drobno posiekaną cebulę (100 g) i ząbek czosnku.
- Rozgrzej na patelni olej (40 g) i smaż placki na złoty kolor.
- Sos: na 10 g oleju usmaż resztę cebuli i czosnku drobno posiekane. Dodaj pieczarki pokrojone w pól plasterki. Jak warzywa się zarumienią dodaj serek topiony, śmietankę, sól oraz pieprz i zagotuj całość aż serek się rozpuści i sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj placki z sosem na gorąco.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera sporo węglowodanów i tłuszczu a mało białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości