Placki ziemniaczane z serem żółtym

Opublikowano: 29.05.2025 r.
Ziemniaki, cebula, ser żółty i jajka – te składniki tworzą podstawę tego smakowitego dania. Zetrzyj ziemniaki, wymieszaj je z jajkami, mąką i startym serem żółtym, dodaj pokrojoną cebulę. Placki smażymy na oleju rzepakowym na złocisty kolor. Idealne z dodatkiem śmietany i zieleniny, na przykład natki pietruszki.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 1200 g (6 dużych sztuk)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 140 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Ser żółty - 250 g
- Majonez - 100 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
- Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj.
- Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej.
- Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
- Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki.
- Zetrzyj ser żółty.
- Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser.
- Zapiecz w nagrzanym do 230 st. C piekarniku.
- W misce umieść majonez oraz śmietanę.
- Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.
- Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.
Komentarz dietetyka
Placki ziemniaczne z serem żółtym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Placki zawierają dużą ilość kalorii pochodzących głównie z tłuszczów nasyconych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na hipercholesterolemię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny