Placki ziemniaczane z piekarnika

Opublikowano: 16.05.2022 r.
Ziemniaki, cebula, czosnek, jajka i trochę mąki – to kluczowe składniki naszego prostego przepisu na placki ziemniaczane z piekarnika. Zamiast smażyć, pieczemy je, co sprawia, że są lżejsze, ale nadal smaczne. Dodajemy świeży koperek, żeby nadać im wyjątkowego aromatu. Szykujesz te klasyczne placki w nowej, zdrowszej odsłonie!
Składniki dla 22 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 5 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, koper
Liczba porcji: 22
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Z ziemniaków odciśnij powstały płyn.
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj cebulę.
- Dodaj cebulę do ziemniaków. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jajka, szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku i posiekany koperek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch papieru skrop olejem.
- Łyżką nakładaj masę na papier, formując placuszki.
- Piecz placki 25 minut w 200 st. C.
- Następnie obróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 minut.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk