Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Ziemniaki, cebula, jajko oraz mięso mielone wieprzowe to kluczowe składniki placków ziemniaczanych z mięsem mielonym. Pieczarki i ser gouda dodają im wyjątkowego smaku, a całość podkreśla sos pomidorowy z przecieru bez soli. Do tego aromatyczny sos czosnkowy na bazie śmietany i majonezu light - po prostu pycha!
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g
- Cebula - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Mięso mielone wieprzowe - 150 g
- Pieczarki - 100 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Majonez light - 30 g
- Ser gouda - 50 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania placków ziemniaczanych.
- Na dużej misce umieść sitko. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach (puree). Umieść ziemniaki na sicie, odciśnij je z soku.
- Rozgrzej 30 g oleju na patelni.
- W misce na dnie pod sitem osadziła się skrobia. Odlej płyn zostawiając skrobię na dnie. Dodaj do niej ziemniaki, jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulkę (100 g) oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
- Na gorącym oleju smaż duże placki. Jedna porcja składa się z dwóch placków, więc razem powinny być 4 placki.
- Czas na sos pomidorowy. Na 10 g oleju usmaż posiekany czosnek, drobno pokrojone pieczarki oraz resztę cebuli. Jak się zeszkli dodaj mięso mielone i podsmaż parę minut, aż nie będzie surowe. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól oraz pieprz. Całość gotuj parę minut, by sos lekko zgęstniał.
- Sos czosnkowy: śmietanę połącz z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Jeden placek połóż na talerzu. Nałóż na niego sos pomidorowy z mięsem, posyp startym serem i przykryj całość drugim plackiem. Po wierzchu polej całość sosem czosnkowym i posyp koperkiem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Osoby na redukcji masy ciała powinny zwrócić uwagę na ilość.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości