Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Opublikowano: 15.03.2025 r.
Ziemniaki, jajko, mąka ziemniaczana, cebula i mielone mięso z kurczaka – oto, co potrzeba, żeby zrobić pyszne placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, te placki to doskonały pomysł na sycący obiad. Wyjątkowy smak ziemniaków i aromatycznego mięsa to coś, czemu trudno się oprzeć!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Cebula - 100 g
- Mięso mielone z kurczaka - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce do miski.
- Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól.
- Mięso przełóż do miski i dopraw przyprawami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na nim mięso, by się zaróżowiło.
- Mięso dodaj do masy ziemniaczanej.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią uformowane łyżką placki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny