Placki ziemniaczane z marchewką
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Marchewka, ziemniaki i cebula to baza, która sprawi, że placki ziemniaczane z marchewką będą nie do odparcia. Do tego trochę mąki, jedno jajko oraz olej rzepakowy do smażenia - i gotowe! Ta kombinacja warzyw i podstawowych składników tworzy smaczną i chrupiącą potrawę, która zadowoli każdego fana placków.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 250 g
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Cebula - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki i marchewki obierz i umyj.
- Zetrzyj na tarce ziemniaki i marchewkę.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj ziemniaki, marchewkę, cebulę, mąkę i jajko. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie formując placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk