Placki ziemniaczane z łososiem

Opublikowano: 21.06.2025 r.
Ziemniaki, cebula, jajko i mąka pszenna to podstawowi bohaterowie naszych placków ziemniaczanych, które w połączeniu z łososiem wędzonym i jogurtem naturalnym tworzą przepyszne danie. Te chrupiące placki ziemniaczane z delikatnym łososiem i kremowym jogurtem to świetne połączenie smaków na każdą okazję.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 550 - 12 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Łosoś wędzony - 120 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
- Do ziemniaków dodaj 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, jajko i mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą smaż nieduże placuszki.
- Podawaj placuszki z jogurtem i wędzonym łososiem.
Komentarz dietetyka
Placki ziemniaczane mają wysoki indeks glikemiczny, więc najlepiej jeść je z umiarem. Możesz też zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą i podawać je z warzywami.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny