Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Opublikowano: 04.07.2025 r.
Ziemniaki późne, kapusta kiszona i mąka pszenna to trio, które łączy się w genialne placki. Dodaj do tego trochę oleju rzepakowego i jedno jajko, a powstanie pyszne, chrupiące danie. Kapusta kiszona wprowadza delikatny, kwaśny smak do klasycznej potrawy, sprawiając, że tradycyjne placki ziemniaczane zyskują nowy wymiar.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g
- Kapusta kiszona - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 36 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki. Na misce umieść sitko. Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaki na sitko. Odciśnij nadmiar soków z ziemniaków.
- Kapustę odciśnij z soku. Pokrój kapustę dosyć drobno.
- Odciśnięte ziemniaki oraz kapustę dodaj do miski. Wymieszaj razem z jajkiem, pieprzem, solą i mąką.
- Rozgrzej olej na patelni. Wykładaj na patelnię masę ziemniaczaną tworząc placki. Smaż kilka minut aż placki będą złocistego koloru i nabiorą chrupkości.
- Placki podawaj ze śmietaną. Posyp świeżym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera sporą ilość kilokalorii, ze względu na dużą ilość oleju. Poza tym jest to przepis, który zawiera dużą ilość węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości