Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Opublikowano: 03.09.2021 r.
Ziemniaki, surowa szynka wieprzowa, cebula – to kluczowe składniki do przygotowania pysznych placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej. Placki są chrupiące, a gulasz smakowity dzięki połączeniu soczystej wieprzowiny i aromatycznej papryki czerwonej. Całość dopełnia mąka pszenna, która nadaje odpowiednią konsystencję. Pyszne i sycące danie na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Cebula - 200 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 łyżki)
- Ziemniaki późne - 750 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Rozgrej połowę oleju. Do garnka dodaj pokrojoną w niewielką kostkę papryką, przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz pokrojone 100 g cebuli. Podsmaż kilka minut.
- Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż około 8 minut.
- Wlej tyle bulionu lub wody, by przykryła mięso i warzywa. Dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i gotuj około godzinę.
- Gdy mięso będzie miękkie w 40 g zimnej wody rozpuść 2vłyżki mąki. Dodaj do sosu i zagotuj, by lekko zgęstniał.
- Obierz ziemniaki. Umyj je i zetrzyj na tarce na puree. Dodaj 2 łyżki mąki, sól, pieprz i pokrojoną drobno cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku.
- Na reszcie gorącego oleju smaż placki ziemniaczane na patelni.
- Gotowe placki polewaj sosem.
Komentarz dietetyka
Treściwy obiad, który zawiera wszystkie składniki odżywcze. Ma wysoki indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości