Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Ziemniaki ugotowane, jajko, cebula i czosnek – to główne składniki, które sprawiają, że te placki ziemniaczane są wyjątkowe. Do tego dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i pszennej, a całość smażymy na oleju rzepakowym. Klarowane masło sprawia, że placki są dodatkowo chrupiące i mają fantastyczny smak. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Masło klarowane - 10 g
- Cebula - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 12 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 35 ml
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Rozgrzej masło na patelni. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek przepuść przez praskę do czosnku. Podsmaż cebulę i czosnek na złocisty kolor.
- Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąki, jajko, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj masę, by składniki się połączyły.
- Rozgrzej na patelni olej. Na gorący olej wykładaj masę ziemniaczaną i smaż placki na średnim ogniu - mają mieć złocisty kolor i powinna pojawić się chrupka wierzchnia warstwa.
- Placki ziemniaczane podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużą ilość węglowodanów i ma wysoki indeks glikemiczny. Smażenie na dużej ilości tłuszczu nie jest polecane między innymi w problemach z trawieniem tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości