Placki ziemniaczane z dynią

Opublikowano: 29.01.2025 r.
Chrupiące placki ziemniaczane w zimowej odsłonie to doskonały pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek. Dodatek dyni nadaje im przyjemnej delikatności, a jednocześnie wzbogaca smak o subtelną słodycz. Idealnie sprawdzą się w chłodne dni, gdy mamy ochotę na coś aromatycznego i domowego. Najlepiej smakują podane z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub gęstym jogurtem. To doskonałe połączenie klasyki z nutą zimowej magii, które z pewnością podbije serca Twoich bliskich!
Składniki dla 3 porcji:
- Dynia - 300 g (obrana)
- Ziemniaki późne - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Cebula dymka - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Mąka ziemniaczana - 40 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, cukier
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kawałki dyni zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Ziemniaki umyj i obierz. Również zetrzyj je na tarce, na średnich oczkach. Możesz lekko odcisnąć nadmiar wody z tartej dyni i ziemniaków.
- Wymieszaj tarte warzywa. Następnie do miski wbij dwa jajka. Szczypiorek z cebulką dymką posiekaj drobno i dodaj do całości.
- Całość ponownie zamieszaj. Na koniec dodaj dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki.
- Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Na patelnię wylej olej i dobrze rozgrzej. Zacznij formować placki na patelni. Na jeden placek nakładaj kopiastą łyżkę stołową ciasta warzywnego.
- Placki smaż na średnim ogniu. Jedna strona potrzebuje około 3-4 minuty, zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny