Placki ziemniaczane z blendera

Opublikowano: 12.08.2022 r.
Ziemniaki, jajka i cebula to kluczowe składniki, które tworzą bazę tego prostego przepisu na placki ziemniaczane z blendera. Wystarczy kilka minut, aby zmiksować je na jednolitą masę. Placki smażone są na oleju rzepakowym, co zapewnia im złocistą, chrupiącą skórkę. Idealne na szybki i sycący posiłek!
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek stołowych)
- Śmietana 12% - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki.
- Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy.
- Wymieszaj masę dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor.
- Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Placki zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie są zbyt dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Możesz przygotować także placki na patelni bez dodatku tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny