Placki ziemniaczane Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajka, marchewka i odrobina soli – te składniki stanowią podstawę klasycznych placków ziemniaczanych z Thermomixu. Przygotowanie ich w tym urządzeniu jest szybkie i proste, a dodatek marchewki sprawia, że placki zyskują wyjątkowy smak i kolor.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 700 g
- Cebula - 90 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Jajko - 2 szt.
- Sól - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Płatki owsiane - 20 g
- Olej rzepakowy - 1 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, thermomix
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane wsyp do naczynia Thermomixa i zmiel 5 sekund / obroty 6. Przesyp do innego naczynia.
- Ziemniaki, cebulę i marchewkę obierz, umyj i przekrój na większe kawałki. Włóż do naczynia Thermomixa. Zmiksuj 25 sekund / obroty 5.
- Dodaj zmielone płatki owsiane, mąkę, jajka, sól i świeżo mielony pieprz.
- Wszystko razem ponownie zmiksuj przez 15 sekund / obroty 5.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Nakładaj po łyżce ciasta, formując placki.
- Smaż, aż będą złociste i chrupiące.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to zdrowe i niedocenione warzywa, wokół których narosło wiele krzywdzących mitów. Same w sobie mają niewielką ilość kcal. To sposób ich przyrządzenia np. smażenie lub dodatki np. tłuste mięso mają znaczący wpływ na to, że dania z ziemniaków mogą być wysokokaloryczne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk