Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym

Opublikowano: 31.07.2025 r.
Ziemniaki, łopatka wieprzowa, papryka żółta, ser gouda i koncentrat pomidorowy – to składniki, które tworzą niezapomnianą mieszankę smaków w plackach ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym. Placki z chrupiących ziemniaków, mięso w aromatycznym sosie pomidorowym i rozpuszczający się ser gouda stanowią idealne połączenie na danie obiadowe pełne wyrazistości.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Cebula - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Papryka żółta - 100 g
- Pieczarki - 100 g
- Ogórki kiszone - 100 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Ser gouda - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Gulasz: mięso pokrój w niewielkie kawałki. Następnie podsmaż je kilka minut na 10 g oleju, aż będzie zarumienione. Dodaj szklankę domowego bulionu albo wody i gotuj około godzinę - mięso ma być miękkie.
- Pokrój ogórki kiszone w ćwiartki, 100 g cebuli w kostkę, paprykę w kostkę a pieczarki w pasterki. Gdy mięso będzie miękkie dodaj do niego warzywa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku, koncentratem oraz przyprawami. Gotuj około 25 minut.
- Placki ziemniaczane: obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce na puree. Dodaj do ziemniaków posiekaną resztę cebuli, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj i ewentualnie odciśnij nadmiar wody.
- Rozgrzej resztę oleju na patelni i smaż spore, okrągłe placki.
- Wyłóż na talerz placek, na połowie ułóż sos, posyp serem i przykryj drugą połową placka. Można podawać ze śmietaną.