Placki ziemniaczane na słodko

Opublikowano: 03.05.2022 r.
Ziemniaki, jajko i odrobina cukru – to podstawowe składniki placków ziemniaczanych w wersji na słodko. Te klasyczne ziemniaczane placki zyskują nowy, zaskakujący smak dzięki dodatku skrobi ziemniaczanej i cukru. Ta prosta i szybka słodka przekąska idealna do kawy czy na deser, to fuzja tradycji i słodkiej przyjemności.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Cukier - 30 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, duża miska, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
- Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także cukier.
- Masę wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i uformuj na niej łyżką masę.
- Całość podsmaż do uzyskania złotego koloru.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny