Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Opublikowano: 30.07.2025 r.
Ziemniaki, jajka, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana to kluczowe składniki, które nadadzą plackom ziemniaczanym na grubych oczkach wyjątkowej chrupkości i smaku. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, dodać resztę składników, trochę posolić, a na koniec całość usmażyć na złocisty kolor na oleju rzepakowym. To prosty i szybki sposób na pyszny obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 650 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
- Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach.
- W misce umieść starte ziemniaki.
- Dodaj jajka, mąkę, skrobię i po łyżeczce cukru, soli i dużą szczyptę pieprzu.
- Wymieszaj dokładnie.
- Na patelnie wlej olej.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładaj ciasto za pomocą łyżki, formując placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Z patelni przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk