Placki ziemniaczane bez mąki
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Ziemniaki, cebula i jajka to podstawa do przygotowania pysznych placków ziemniaczanych bez mąki. Połączenie tych składników zapewni chrupiące i aromatyczne placki, którym trudno się oprzeć. Wystarczy kilka kroków, by zamienić te zwykłe produkty w coś naprawdę wyjątkowego. Idealne na szybki obiad lub kolację!
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z pomocą ściereczki z nadmiaru wody.
- Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
- Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk