Placki ziemniaczane bez cebuli
Opublikowano: 27.05.2022 r.
Ziemniaki, jajko, mąka i olej rzepakowy to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić proste i pyszne placki ziemniaczane bez cebuli. Klasyczne smaki, ale bez łez przy krojeniu cebuli – idealne, kiedy chcesz coś szybkiego i smakowitego na stole!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Odstaw ziemniaki na 15 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody.
- Wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj, dopraw masę do smaku.
- Usmaż placki na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Placki możesz podawać na słodko ze śmietaną i cukrem lub na wytrawnie z łososiem i koperkiem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk