Placki z truskawkami

Opublikowano: 07.12.2022 r.
Jajko, jogurt skyr, świeże truskawki i odrobina erytrytolu – to kluczowe składniki na wyjątkowe placki z truskawkami. Delikatne i lekko słodkie, dzięki połączeniu zdrowych składników, takich jak mąka pszenna typ 1850 oraz olej rzepakowy, placki stanowią idealny sposób na smaczne i pożywne śniadanie lub deser.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Jogurt skyr - 150 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Erytrytol - 10 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 30 g
- Truskawki - 200 g
- Cukier puder - 5 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - proszek do pieczenia, erytrytol
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miseczka, łopatka drewniana, łyżka, widelec, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Wbij jajko do miseczki i roztrzep widelcem.
- Dodaj skyr naturalny, słodzidło (erytrytol), proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Truskawki pokrój w plasterki i dodaj połowę z ilości zalecanej do pozostałych składników, delikatnie mieszając.
- Na rozgrzanym oleju nakładaj jedną łyżką ciasto.
- Placki smaż z obu stron do momentu, aż się zarumienią.
- Gotowe placuszki wyłóż na talerz, udekoruj pozostałymi truskawkami i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Posiłek możesz przygotować, kiedy tylko chcesz. Jeśli nie masz w domu truskawek, możesz wykorzystać inne sezonowe owoce.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk