Placki z serka wiejskiego
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Serek wiejski, jajka i mąka pszenna to podstawowe składniki, które sprawiają, że te placki są tak wyjątkowe. Dodaj do tego odrobinę proszku do pieczenia i cukru, a uzyskasz ciasto, które po usmażeniu na oleju rzepakowym staje się cudownie puchate i delikatne. Placki można posypać cukrem pudrem dla dodatkowej słodyczy.
Składniki dla 2 porcji:
- Serek wiejski - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
- Cukier puder - 50 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj.
- Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru.
- Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Placki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Stanowią one doskonale źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny