Placki z pieczonej dyni
Opublikowano: 07.05.2023 r.
Dynia hokkaido, jogurt naturalny, jajka i mąka pszenna to główne składniki tych placków z pieczonej dyni. Upieczona dynia nadaje im słodkawy smak, a jogurt sprawia, że są delikatne. Jajka wiążą całość, a odrobina cukru podkreśla smak. Smażone na oleju rzepakowym, te placki to prawdziwy comfort food na chłodniejsze dni.
Składniki dla 2 porcji:
- Dynia hokkaido - 250 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, patelnia, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
- Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.
- W misce wymieszaj przestudzone puree z dyni z jogurtem naturalnym.
- Następnie do masy wybij jajka, dodaj olej i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do masy dyniowej przesiej mąkę wymieszaną z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.
- Składniki wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera (na minimalnych obrotach) na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, układaj po jednej łyżce ciasta na placuszki z zachowaniem odstępów i placuszki smaż z dwóch stron na złoty kolor (po około 2-2,5 minuty na stronę).
- Przed smażeniem następnej partii placuszków warto wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i wlać nowy olej.
- Gotowe placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, np. posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem powideł.
Komentarz dietetyka
Placki z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczne danie dla dzieci i dorosłych. Placki przygotowane z dodatkiem dyni świetnie sprawdzą się do włączenia większej ilości warzyw do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny