Placki z masłem orzechowym
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Mąka pszenna pełnoziarnista, napój roślinny z orzechów nerkowca i masło z orzechów nerkowca to trio, które nadaje tym plackom wyjątkowy charakter. W połączeniu z erytrytolem, rezultatem są zdrowe i pyszne placki, świetne na każde śniadanie lub deser.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 215 g
- Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca - 350 ml
- Masło z orzechów nerkowca - 25 g
- Erytrytol - 50 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia, napój roślinny, masło orzechowe, szczyptę soli i erytrytol zmiksuj na gładką masę.
- Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 1-2 łyżki masy i smaż do ścięcia.
- Gdy placki się zetną, przekręć je na drugą stronę.
- Usmażone placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis na placuszki z masłem orzechowym jest całkowicie wegański. Nie ma w nim nabiału. Masło orzechowe jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne w diecie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości