Placki z marchewki
Opublikowano: 19.12.2022 r.
Marchewka, cebula, czosnek i jajko - to główne składniki, które tworzą nasze pyszne Placki z marchewki. Z dodatkiem mąki pszennej i odrobiną oleju rzepakowego, te placki są świetną opcją na szybki obiad. Aromat czosnku i słodycz marchewki sprawią, że trudno będzie im się oprzeć.
Składniki dla 1 porcji:
- Marchewka - 160 g
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 5 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 1850 - 30 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie wbij jajko do miseczki, przełóż startą marchewkę, dodaj mąkę, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz).
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzanym oleju zacznij nakładać jedną łyżką ciasto, formując placuszki.
- Smaż z każdej strony około 4-5 minut do momentu, aż placki się zarumienią.
- Gotowe placuszki wyłóż na talerz.
Komentarz dietetyka
Usmażone wcześniej placki można ponownie podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk