Placki z mąki kokosowej
Opublikowano: 24.09.2022 r.
Mąka kokosowa, banany, twaróg tłusty i jajka – to właśnie te składniki sprawiają, że placki z mąki kokosowej są takie pyszne i puszyste. Delikatna nuta kokosa, słodycz bananów oraz kremowy dodatek twarogu tworzą zgrany zespół smaków. Idealne na śniadanie czy podwieczorek, szczególnie gdy podasz je z malinami i śmietaną.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka kokosowa - 50 g
- Banan - 200 g (2 średnie sztuki)
- Ser twarogowy tłusty - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Maliny - 300 g
- Śmietana 12% - 120 g
- Masło klarowane - 20 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki i umieść w misce.
- Dodaj jajka i twaróg.
- Rozdrobnij na gładką masę.
- Dodaj mąkę kokosową i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj ciasto na placki.
- Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
- Podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i malinami.
Komentarz dietetyka
Placki z mąki kokosowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Placuszki podać można także dla dzieci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny