Placki z kaszy manny
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Kasza manna, mleko, cukier i jajka to główne składniki placków, które proponuję dzisiaj. Wyobraź sobie te ciepłe, puszyste placki, które serwujesz z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców, jak maliny i borówki amerykańskie. Idealny sposób na rozpoczęcie dnia albo na leniwy deser po obiedzie.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza manna - 400 g (2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 250 g
- Masło klarowane - 300 g
- Jajko - 5 szt.
- Jogurt naturalny 2% - 500 g
- Maliny - 300 g
- Borówka amerykańska - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Zagotuj mleko w rondlu, wsyp kaszę, cukier i odstaw do wystygnięcia.
- Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Porcjami nakładaj placuszki i smaż, aż będą rumiane.
- Placuszki podawaj udekorowane jogurtem naturalnym i owocami.
Komentarz dietetyka
Placki z kaszy manny to danie zawierające dużą ilość węglowodanów prostych i cukru. Oba te składniki podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi. Zbyt duże wahania poziomu glukozy są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny