Placki z kaszy jaglanej
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Kasza jaglana, banan i jajka to podstawowe składniki potrzebne do przyrządzenia pysznych placków z kaszy jaglanej. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że placki zyskują delikatną i chrupiącą konsystencję. Ten przepis to prosty i smaczny sposób na zdrowe śniadanie lub przekąskę, która na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza jaglana - 180 g
- Banan - 120 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, blender, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Dokładnie opłucz na sicie kaszę jaglaną.
- W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody (675 ml). Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju.
- Do gotującej się wody wsyp kaszę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn.
- Odstaw na 10 minut pod przykryciem.
- Następnie wystudź kaszę i przełóż ją do miski.
- Wbij do miski jajka i dodaj rozgniecionego banana.
- Wszystko razem zblenduj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.
- Smaż z obu stron.
Komentarz dietetyka
Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk