Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Opublikowano: 29.12.2021 r.
Kasza gryczana, cukinia, jajko oraz mąka pszenna to kluczowe składniki tego przepisu na placki. Właśnie te produkty sprawiają, że placki są sycące, aromatyczne i mają idealną konsystencję. Do tego dodajemy cebulę dymkę, która dodaje delikatnej ostrości, a całość smażymy na oleju rzepakowym, żeby było chrupiące na zewnątrz.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g (1 woreczek)
- Jajko - 2 szt.
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Cebula dymka - 20 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj w wodzie i ostudź.
- Przełóż kaszę do miski, dodaj jajko, mąkę i startą na tarce cukinię.
- Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż placuszki na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Upieczone placki połóż na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk