Placki z kalafiora
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Kalafior, fasola konserwowa, masło klarowane i jajka to główne składniki w tym przepisie na placki z kalafiora. Kalafiora i fasolę dokładnie miksujemy, dodajemy jajka, a następnie zagęszczamy mąką orkiszową. Smażymy na maśle klarowanym, a na koniec można je podać z jogurtem greckim.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g (1 mała sztuka)
- Fasola konserwowa - 200 g
- Masło klarowane - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Mąka orkiszowa - 50 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 200 ml
- Przyprawy - sól, czosnek, pieprz ziołowy, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Na początek ugotuj kalafior w osolonej wodzie.
- Kalafior wystudź i umieść w malakserze.
- Do kalafiora dodaj fasolę z puszki, jajka, mąkę orkiszową, suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem ziołowym i rozdrobnij, aż uzyskasz gładka masę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Na rozgrzane masło wykładaj porcje ciasta na placki i smaż, aż będą złote w obu stron.
- Placki podawaj w towarzystwie sosu jogurtowego z czosnkiem.
Komentarz dietetyka
Placki z kalafiora to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego, wspiera on pracę naszych jelit. Danie jest także dobrym pomysłem na zastąpienie mięsa w naszej diecie. Powinniśmy starać się zamieniać chociaż 3-4 posiłki w tygodniu na warzywne dania.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny