Placki z kabaczka
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Kabaczek, jajka, mąka pszenna i cebula – to kluczowe składniki placków z kabaczka. Idealne na obiad lub kolację, łączą w sobie smak kabaczka z delikatnością jajek i chrupkością cebuli, a wszystko to otulone odrobiną mąki. Taka kombinacja sprawia, że są sycące i proste w przygotowaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kabaczek - 750 g (1 sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 50 g (8 łyżek)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Śmietana 12% - 12 g (2 łyżki)
- Koperek - 20 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kabaczka obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Dodaj 0,5 łyżeczki soli i pozostaw na 10 minut.
- Odciśnij z wody, dodaj jajka, śmietanę, mąkę, sporą szczyptę pieprzu, soli, posiekany koperek i drobno pokrojoną cebulę.
- Dokładnie wymieszaj wszystko.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Nakładaj po łyżce ciasta i smaż z każdej strony po 2-3 minuty aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Placki z kabaczka to jedna z wyśmienitych propozycji placków. Ponieważ placki są smażone powinny być spożywane okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki