Placki z jabłkami tartymi
Opublikowano: 13.06.2022 r.
Jabłka, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, mleko i cukier to podstawa przepisu na pyszne placki z jabłkami tartymi. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by w krótkim czasie wyczarować smakowite placuszki, które przypomną smaki dzieciństwa. Idealne na rodzinne śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia!
Składniki dla 14 porcji:
- Jabłko - 300 g (4 sztuki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier.
- Wbij jajka i wlej mleko, wymieszaj całość za pomocą rózgi z mlekiem.
- Na końcu dodaj wcześniej przygotowane jabłko i wymieszaj delikatnie.
- Usmaż niewielkie placuszki na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Placuszki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mąki, postaw na pszenną, gryczaną czy orkiszową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk