Placki z jabłkami
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Jabłko, mleko 2% i mąka pszenna to filary tego prostego przepisu na placki z jabłkami. Do tego dodaj jajka, olej rzepakowy i odrobinę proszku do pieczenia. Smakowite, proste i idealne na szybki domowy deser!
Składniki dla 3 porcji:
- Jabłko - 300 g (1 sztuka)
- Mleko 2% - 220 ml (3/4 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 pełna szklanka)
- Olej rzepakowy - 15 ml (1 łyżka)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, obieraczka, rózga, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, jaja, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko.
- Wszystko dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi.
- Dodaj ekstraktu waniliowego i jeszcze raz wymieszaj.
- Jabłko umyj i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.
- Dodaj do masy na ciasto i dopraw cynamonem. Wszystko wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i łyżką uformuj na niej małe placuszki.
- Smaż z każdej strony, by były rumiane. Około 15 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowe śniadanie. Jednak by całość była bardziej zdrowa warto zamienić cukier na słodzik i zadbać o dodatek gęstego jogurtu i orzechów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny