Placki z dyni piżmowej
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Dynia, jogurt naturalny i mąka pszenna to kluczowe składniki tych pysznych placków z dyni piżmowej. Dodaj do tego jajka, cukier waniliowy i odrobinę proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej, a otrzymasz wyjątkowo puszyste i aromatyczne placuszki. Olej rzepakowy pomaga w smażeniu, dodając subtelnego smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Dynia - 320 g
- Jogurt naturalny - 150 ml (w temperaturze pokojowej)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 3 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Cukier waniliowy - 32 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak by uzyskać szklankę startej dyni.
- W misce wymieszaj jogurt z jajkami. Dodaj dynię i całość, dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj po łyżce suchych składników do mokrych, cały czas mieszając.
- Odstaw ciasto na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po łyżce ciasta i przekładaj na patelnie, tworząc placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk