Placki z dyni na słono
Opublikowano: 11.03.2022 r.
Mąka owsiana, dynia i jajka – to właśnie te trzy składniki robią całą robotę w przepisie na placki z dyni na słono! Wszystko łączy się z jogurtem naturalnym, a świeży koperek dodaje smaku i koloru. Kilka zdrowych składników, a efektem są przepyszne placki, które robią się prawie same.
Składniki dla 5 porcji:
- Dynia - 500 g (pół małej sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 300 g (1,5 szklanki)
- Jogurt naturalny 2% - 400 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Dynie pokrój na kawałki, umieść na blasze i skrop olejem rzepakowym.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
- Wystudź dynię i łyżką oddziel miąższ od skórki.
- Umieść miąższ dyni w misce, dodaj jajka i 150 g jogurtu naturalnego i zblenduj.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę owsianą, posiekany koper i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki, aż będą złote.
- W miseczce umieść 250 g jogurtu dopraw solą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Podawaj placki z sosem czosnkowym.
Komentarz dietetyka
Placki z dyni na słono to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin. Placki nie zawierają dużej ilości kalorii i są bardzo syte, mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny