Placki z dyni na słodko
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Dynia, jajka, mąka pszenna i jogurt naturalny – te składniki to podstawa pysznych, słodkich placków z dyni, które można szybko przygotować. Dodaj trochę cukru i proszku do pieczenia, a do smażenia użyj oleju rzepakowego. Słodkie, miękkie placki idealne na jesienne popołudnie czy leniwe weekendowe śniadanie.
Składniki dla 3 porcji:
- Dynia - 215 g (0,25 małej sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Cukier - 36 g (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (1,5 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, szpatułka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Dynię obierz, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Do dyni dodaj żółta, mąkę, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj partiami do masy.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wyłóż porcję ciasta i smaż po około 3 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Placki z dyni na słodko są fajną propozycją na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Zamieniając cukier na ksylitol a mąkę pszenną na pełnoziarnistą lub orkiszową otrzymasz zdrowszy posiłek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki