Placki z cukinii z piekarnika
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Cukinia, ziemniaki, marchewka, cebula, ser gouda i jajka — to główne składniki naszych placków z piekarnika. Placki z cukinii z piekarnika to lekka i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, przy okazji bogata w warzywa. Aromatyczne, kolorowe i zdrowe danie, którym z pewnością zaskoczysz rodzinę lub znajomych.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 250 g (1 sztuka)
- Ziemniaki późne - 200 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ser gouda - 50 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Marchew, ziemniaki i cukinię umyj, obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa posól i odstaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij warzywa i wylej wodę.
- Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.
- Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do warzyw. Wbij do nich również 2 jajka i przypraw solą i pieprzem.
- Warzywa wymieszaj.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj placuszki z uzyskanego ciasta i piecz aż będą rumiane (około 10-15 minut, w zależności od grubości placków).
- Możesz podawać je na ciepło z sosem lub ze śmietaną.