Placki z cukinii z łososiem

Opublikowano: 27.06.2025 r.
Cukinia, mąka pełnoziarnista, jajko i oliwa z oliwek – to główne składniki, które tworzą pyszne placki z cukinii. Ale prawdziwą gwiazdą tego przepisu jest wędzony łosoś, który dodaje niesamowitego smaku. Całość idealnie dopełnia jogurt grecki, nadając daniu lekkości i kremowej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g (2 szt)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 100 g (3/4 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Łosoś wędzony - 200 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odciśnij nadmiar wody na sitku.
- Do cukinii dodaj mąkę, jajo i przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej placki po 3 - 4 minuty z każdej strony.
- Placuszki podaj z jogurtem i pokrojonym łososiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na co dzień, pełna błonnika i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny