Placki z cukinii Thermomix
Opublikowano: 04.01.2022 r.
Cukinia, cebula, jajka, trochę bułki tartej i olej rzepakowy – oto najważniejsze składniki, które zamienisz w pyszne placki z cukinii przy użyciu Thermomixu. Idealne na szybki obiad czy kolację, te placki są proste w przygotowaniu i super smaczne. Cukinia i cebula tworzą świetną bazę, a jajka i bułka tarta spajają całość.
Składniki dla 3 porcji:
- Cukinia - 700 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Bułka tarta - 150 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
- Włóż do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 5.
- Przełóż na koszyczek, dodaj pół łyżeczki soli i odstaw na 15 minut, aż puści sok.
- Do naczynia Thermomixa wrzuć obraną i pokrojoną na większe kawałki cebulę.
- Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
- Cukinię odciśnij i dodaj na naczynia.
- Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę pieprzu.
- Wymieszaj 12 sekund / obroty wsteczne 3.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Ciasto nakładaj za pomocą łyżki, formując placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Cukinia to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk