Placki z cukinii pieczone

Opublikowano: 02.04.2021 r.
Cukinia, ziemniaki, marchewka, cebula i jajko – to wszystko, co potrzebujesz, żeby stworzyć smaczne placki z cukinii pieczone w piekarniku. Idealne na lekki obiad albo przekąskę. Przekonaj się, jakie to proste i jakie pyszne może być!
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 250 g (1 średnia sztuka)
- Ziemniaki późne - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Ziemniaki obierz ze skórki i umyj.
- Cukinię i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na chwil, aby warzywa puściły wodę. Po tym czasie wylej jej nadmiar z warzyw.
- Marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do warzyw.
- Do miski z warzywami wbij jajko i wymieszaj dokładnie masę warzywną.
- Dobraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Otrzymaną masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj małe placki i piecz w piekarniku do momentu ich zarumienienia (około 10-15 minut, w zależności od grubości placków).
- Placuszki możesz podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.