Placki z cukinii i marchewki
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Cukinia, marchewka i cebula to główne składniki naszych pysznych placków, które nadają im wyjątkowy smak. Do tego dochodzą jajka, które zwiążą całość, oraz mąka orkiszowa i jogurt grecki, aby konsystencja była idealna. To proste danie smakujące doskonale zarówno jako przekąska, jak i pełnowartościowy posiłek.
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 130 g (1 duża sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka orkiszowa - 300 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 300 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj dokładnie.
- Cukinie zetrzyj na tarce.
- Obierz marchew i także zetrzyj.
- Cebulę oczyść z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- W misce umieść warzywa, dodaj jajka, mąkę.
- Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj łyżką ciasto na placki.
- Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Jogurt grecki dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj placki na talerzu udekorowane jogurtem.
Komentarz dietetyka
Placki z cukinii i marchewki to danie zawierające duża ilość błonnika pokarmowego. Jarskie dania powinny być spożywane przez nas przynajmniej dwa razy w tygodniu na zastępstwo mięsa. Placki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny