Placki z cukinii fit
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Cukinia, jajka i odrobina pełnoziarnistej mąki pszennej – to kluczowe składniki lekkich, fit placków z cukinii. Oliwa z oliwek dodaje nieco zdrowego tłuszczu i smaku. Te placki to połączenie prostoty i zdrowia, które na pewno zadowoli miłośników lżejszych wersji tradycyjnych potraw.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 350 g (1 duża sztuka)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 30 g (3 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
- Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą.
- Smaż na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z obu stron.