Placki z cukinii blw
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Cukinia, jajko, mąka pszenna i świeży koperek to podstawowe składniki placków z cukinii BLW, które są idealnym rozwiązaniem na zdrową, prostą i szybką przekąskę dla maluchów. Ta wersja placków jest delikatna i łagodna w smaku, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako posiłek dla najmłodszych.
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 250 g (1 mała sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, duża miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, zetrzyj na tarcie o grubych oczkach, przełóż na sito i odstaw na około 15 minut. W tym czasie cukinia puści sok.
- Następnie cukinię odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski.
- Do cukinii dodaj mąkę oraz posiekany koper i wybij jajko.
- Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta uformowane w małe placki. Placki z cukinii smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Gotowe placki z cukinii podawaj dzieciom po przestudzeniu.
Komentarz dietetyka
Placki z cukinii blw to doskonała propozycja na pyszny posiłek dla dzieci, aby rozszerzyć ich dietę. Cukinia jest bardzo wartościowym warzywem, dlatego warto włączyć ją do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny