Placki z cukinii bez mąki
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Cukinia, płatki owsiane i jajka to główne składniki placków z cukinii bez mąki. Te smaczne placki idealnie łączą w sobie zdrową cukinię i płatki owsiane, a jajka nadają im odpowiednią konsystencję. Dopełnia je aromatyczny czosnek i cebula, które dodają głębi smaku. Prosty przepis, świetna opcja na lekki i sycący posiłek!
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g (3 średnie cukinie)
- Płatki owsiane - 160 g (szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Koperek - 4 g (łyżeczka)
- Czosnek - 5 g (ząbek)
- Cebula - 25 g (pół średniej cebuli)
- Olej rzepakowy - 90 ml (6 łyżek)
- Marchewka - 300 g (5-6 średnich sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyj, usuń końce i ewentualne uszkodzenia na skórce.
- Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dodaj dużą szczyptę soli i pozostaw na 10 minut. Następnie dokładnie odciśnij.
- Płatki owsiane możesz zmielić, użyć mąki owsianej lub dodać całe do odciśniętej cukinii.
- Następnie dodaj startą na tarce na małych oczkach marchewkę, cebulę i czosnek.
- Do cukinii wbij dwa jajka, dodaj posiekany koperek i dużą szczyptę (około 1/4 łyżeczki) soli oraz podobną ilość pieprzu.
- Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem nakładaj po łyżce ciasta na placuszki, delikatnie wyrównaj powierzchnię i smaż aż do uzyskania złotego koloru, około 2-3 minuty z każdej strony.
- Placuszki możesz również upiec w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.
- Placuszki z cukinii możesz podawać z gulaszem warzywnym lub sosem jogurtowo-miętowym.