Placki z cukinii bez jajek
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Cukinia, cebula, mąka ryżowa i skrobia ziemniaczana to kluczowe składniki placków z cukinii bez jajek. Cukinia dostarcza lekkości, a cebula dodaje wyrazistego smaku. Dzięki mące ryżowej i skrobi ziemniaczanej placki trzymają się razem, mimo braku jajek. Całość dopełnia aromatyczny koperek i odrobina oleju rzepakowego do smażenia.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 400 g (1 sztuka)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Mąka ryżowa - 30 g (3 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Koperek - 5 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Delikatnie posól, wymieszaj i umieść na sitku na około 15 minut, żeby puściła sok.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
- Do miski włóż odsączoną cukinię, cebulę, mąki, przypraw i posiekany koperek.
- Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki.
- Na patelni rozgrzej olej po czym łyżką wykładaj przygotowane ciasto formując niewielkie placuszki.
- Smaż z obu stron, aż lekko się zrumienią.
Komentarz dietetyka
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk