Placki z batatów
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Bataty, cebula i jajka tworzą podstawę tego przepisu na placki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zaledwie kilka prostych składników, takich jak mąka i olej rzepakowy do smażenia, sprawiają, że te placki są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad lub kolację!
Składniki dla 20 porcji:
- Bataty - 500 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g (6 łyżek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- tarka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Obierz bataty i zetrzyj na tarce na wiórki, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Do batatów i cebuli dodaj przyprawy, mąkę i jajka.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Smaż placki na oleju na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Placki z batatów to bardzo dobre danie na szybko, a dzięki składnikom placuszki wyjdą chrupkie. Bataty to bogactwo wartości dobrych dla naszego zdrowia.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk