Placki z bananami

Opublikowano: 16.07.2025 r.
Jogurt naturalny, jajka, mąka ryżowa i dojrzałe banany - to przepis na szybkie i proste placki, które zadowolą każdego. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Z kilka podstawowych składników i małym dodatkiem oleju rzepakowego, można stworzyć coś naprawdę smacznego.
Składniki dla 5 porcji:
- Jogurt naturalny 2% - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka ryżowa - 200 g
- Banan - 300 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Przyprawy - cukier wanilinowy, bezglutenowy proszek do pieczenia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Jogurt wymieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach z jajkami oraz łyżeczką cukru wanilinowego.
- Do czystej miski przesiej mąkę, dodaj do niej łyżkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Następnie mąkę przesyp do miski z jogurtem i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej masy.
- Banany obierz i rozgnieć widelce, następnie dodaj je do masy placków i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę).
- Placki podawaj na ciepło lub na zimno. Placki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Placki z bananem to doskonała propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów. Nie powinny jednak gościć w naszej diecie codziennie, ponieważ jest to potrawa smażona.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny