Placki z banana i jajek
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Banan, jajko i trochę twarogu, to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne placki, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Z dojrzałych bananów i jednego jajka wyczarujesz małe, złociste cuda, które idealnie sprawdzą się na śniadanie albo szybki, pożywny deser. Dodatek twarogu doda im delikatności.
Składniki dla 6 porcji:
- Banan - 180 g (3 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Ser twarogowy chudy - 100 g (1/2 kostki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, mikser
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skóry i przełóż do miski.
- Rozgnieć widelcem i wbij jajko.
- Dokładnie wymieszaj masę lub zmiksuj za pomocą miksera.
- Masę bananowo jajeczną połącz z twarogiem i usmaż na natłuszczonej patelni.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu placuszków połóż je na ręcznik papierowy, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk